יום חמישי, 25 ביולי 2013

חוק הפרגולות החדש - מה זה אומר בכלל?

חוק הפרגולות המדובר יצא לדרך. האם נוכל כעת ליהנות מפרגולות עץ, ללא סחבת וללא חששות?


לאחר שנים ארוכות של סחבת ועיכובים, עבר לפני ימים ספורים תיקון 100 לחוק התכנון והבנייה, או כפי שהוא מוכר בתקשורת – "רפורמת הפרגולות". למרות שמו, תיקון החוק עוסק במגוון נושאים ומטרתו להסדיר ולזרז תהליכים הכרוכים בבנייה של שלל סוגי מבנים, מפרגולות ועד בתים שלמים.

חוק הפרגולות החדש


כדי להשיג את אותו זירוז תהליכים והפחתת בירוקרטיה, התיקון פועל בשלושה אפיקים עיקריים:

  • ·         ביטול הצורך לקבלת אישורים לבניית מבנים כגון פרגולות, סגירת מרפסות והקמת גדרות.
  • ·         מחשוב התהליך והנגשתו באמצעות הקמת מערכת רישוי ממוחשבת.
  • ·     מתן סמכויות אישור למספר רב של ועדות תכנון מקומיות לתכנון ולבנייה, במקום שש הוועדות המחוזיות שהיו אמונות על אישורים אלו עד כה.



בעצם, עד לתיקון החדש, התנאים אשר חלו על בניית פרגולות נקבעו לפי הסדר אשר גובש ב-2003. לפי ההסדר הנ"ל, ניתן היה לבנות פרגולה ללא אישור, רק בתנאי שהייתה בנויה מחומרים קלים כגון עץ, מתכת או אלומיניום, ובתנאי שהייתה צמודה לקיר הבניין וניתנת לקיפול. במילים אחרות, לא נדרש אישור רק במקרים של בנייה שאינה משנה באופן מהותי את מראהו החיצוני של בניין, או משנה את שטחו של מקום מגורים או עסק. במקרי ביניים, כמו למשל, בבניית פרגולות עץ קבועות, נדרש היתר בנייה מצומצם.


מה היה עד כה שלא עבד, ולמה שזה יעבוד עכשיו?



תיקון החוק החדש אינו הראשון מסוגו, אלא צעד נוסף בשורה של צעדים אשר ננקטו במרוצת השנים כדי להקל על אנשים פרטיים ועל עסקים את תהליך האישור הדרוש על מנת לבנות או לטייב נכסים שברשותם. עצם העובדה שנדרשו שינויים כה רבים בחוק, מעיד על כך שהמהלכים הקודמים שבוצעו עד כה לא הצליחו לענות על הצרכים.

אז למה בעצם יש סיבה להיות אופטימיים, כעת? ובכן, מכיוון שרפורמת הפרגולות הנוכחית אינה עקרונית, בלבד, אלא מתווה מסלול פרגמטי שנועד לאפשר את הוצאת הכוונה אל הפועל בצורה מעשית:

ראשית, ביטול הצורך בקבלת אישורים במקרים רבים, כבר די בו כדי להקל משמעותית על חיי האזרח. בנוסף, הוא מפחית משמעותית את הלחץ על הרשויות המאשרות. כך, הן תוכלנה להתפנות לעסוק בבקשות יותר מורכבות, במקום לעסוק באינספור בקשות קטנות.

שנית, ביזור הסמכויות של הוועדות המחוזיות לוועדות מקומיות מסייע, גם הוא, בזירוז התהליכים ובייעול שלהם. למטרה זו תוכשרנה ועדות מקומיות שתתפלנה רק בבקשות הרלוונטיות לתחום השיפוט שלהן. צעד זה יבטל את צוואר הבקבוק, אשר מאריך את זמן הטיפול בבקשות.

שלישית, מחשוב התהליך יקל את הגישה למידע ולשירותים ויהפוך את הוועדות המקומיות לזמינות לאזרחים מן השורה. כך, ניתן יהיה למלא את הטפסים הדרושים במחשב ולהגישם ישירות ליעדם. מדובר בחיסכון משמעותי בזמן ובכסף, הן לאזרח והן לרשויות. לאחר השלמת מחשוב התהליך, אזרח אשר יבקש, למשל, להקים גדר או פרגולת עץ במרפסת או בגינה, הישר מביתו.

לסיכום


קשה לנחש מה ילד יום, אך נראה שהרפורמה החדשה באמת מהווה בשורה בתחום הבנייה הקלה. כעת ניתן רק לקוות כי הרפורמה תיושם כמתוכנן ונוכל לראות את תוצאותיה בשטח.

תגובה 1:

  1. מה קורה כשרשות מקומית מחייבת את התושב בתשלום עבור סככה של איסכורית לרכב ופרגולה אשר נבנו לפני40 שנה?

    השבמחק